Domowe
kotleciki wypełnione aromatycznym serem i szynką szwarcwaldzką dodatkowo
wzbogacone orzechami. Klasyka w połączeniu z nowymi składnikami zaskakuje, a co
najważniejsze - rewelacyjnie smakuje.
Składniki:
400g
mięsa z szynki
300g
fileta z kurczaka
1
duża cebula
1
ząbek czosnku
1
jajko
4
łyżki natki z pietruszki
2
łyżki kaszy manny
1
bułka kajzerka
1/2
szklanki mleka
sól
pieprz
oliwa
10
plastrów szynki szwarcwaldzkiej
10
plastrów żółtego sera (gouda)
Panierka
75g
orzechów włoskich
2
łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. Mięso z szynki i kurczaka, cebulę, czosnek zmielić
maszynką do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku. Do zmielonego mięsa dodać jajko, natkę,
namoczoną bułkę i mannę, wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.
2. Panierka
Zmiksować w blenderze orzechy, dodać bułkę tartą i
dokładnie wymieszać.
3. Na plaster szynki położyć plaster sera i zwinąć w
rulon. Ruloniki obłożyć mięsną masą, uformować podłużne kotleciki i obtoczyć w
orzechowej panierce.
4. Kotleciki przełożyć do żaroodpornego naczynia
wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz