Domowe,
kruche ciasto z delikatnym budyniem, świeżymi, soczystymi borówkami to
doskonała propozycja na smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto.
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
140g masła extra
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 płaskie łyżki cukru pudru
szczypta soli
Dodatkowo:
1 i 1/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
200g świeżej borówki
cukier trzcinowy + jajko do posmarowania i
posypania brzegów
cukier puder do posypania tarty
oliwa do wysmarowania blachy
Wykonanie:
1. Ciasto
Wszystkie składniki
ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym
czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i
wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40 cm.
2. Budyń
Połowę mleka zagotować z
cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać,
wlać na gotujące się mleko. Ugotowany budyń lekko przestudzić i wyłożyć na środek
ciasta, następnie na budyń wyłożyć borówki, pozostawiając przy brzegu około
3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając,
smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
3. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Pycha! Tarta budyniowa z borówkami wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuń