Pastitsio
to prosta, wyborna, pachnąca oregano grecka makaronowa zapiekanka z mięsa
wołowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, aromatycznych czarnych oliwek i
greckiego sera feta.
Składniki:
500g
wołowego mięsa mielonego
350g
makaronu penne
2
puszki krojonych pomidorów
1
czerwona papryka
2
cebule
3
ząbki czosnku
80ml
czerwonego wina
3
łyżeczki oregano
150g
sera feta
40g
czarnych wydrążonych oliwek
3
łyżki oliwy z oliwek
masło
do wysmarowania formy
sól
pieprz
Sos
beszamelowy:
25g
masła
250ml
mleka
25g
mąki pszennej
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać drobno
posiekaną cebulę i czosnek, smażyć aż do zeszklenia. Następnie dodać pomidory, paprykę pokrojoną
w kostkę, wlać wino, doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć na wolnym ogniku
około 15 minut okresowo mieszając.
2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
3. Sos beszamelowy:
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i całość mieszając
podsmażyć, wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i cały czas
mieszać aż sos zgęstnieje.
4. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem układać
warstwami: połowa makaronu, połowa mięsa z warzywami, połowa sosu
beszamelowego, reszta makaronu, reszta mięsa z warzywami i pozostały sos
beszamelowy. Na wierzchu ułożyć pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta i
pokrojone oliwki.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz