czwartek, 8 lutego 2018

Pastitsio czyli grecka zapiekanka z makaronem


Pastitsio to prosta, wyborna, pachnąca oregano grecka makaronowa zapiekanka z mięsa wołowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, aromatycznych czarnych oliwek i greckiego sera feta.

Składniki:

500g wołowego mięsa mielonego
350g makaronu penne
2 puszki krojonych pomidorów
1 czerwona papryka
2 cebule
3 ząbki czosnku
80ml czerwonego wina
3 łyżeczki oregano
150g sera feta
40g czarnych wydrążonych oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek
masło do wysmarowania formy
sól
pieprz

Sos beszamelowy:
25g masła
250ml mleka
25g mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz


Wykonanie:

1. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć aż do zeszklenia. Następnie dodać pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę, wlać wino, doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć na wolnym ogniku około 15 minut okresowo mieszając.

2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

3. Sos beszamelowy:
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i całość mieszając podsmażyć, wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i cały czas mieszać aż sos zgęstnieje.

4. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem układać warstwami: połowa makaronu, połowa mięsa z warzywami, połowa sosu beszamelowego, reszta makaronu, reszta mięsa z warzywami i pozostały sos beszamelowy. Na wierzchu ułożyć pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta i pokrojone oliwki.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz