Tradycyjna
pizza z kurczakiem, pomidorami, papryką zakończona nieziemską niespodzianką w
postaci serowo - bazyliowego brzegu wypełnionego aromatycznym zielonym pesto.
Prawdziwie królewska pizza!
Składniki:
Ciasto:
50g
świeżych drożdży
2
szklanki mąki pszennej
3/4
szklanki ciepłej wody
1
łyżka oliwy z oliwek
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka cukru
oliwa
do wysmarowania formy
Pesto:
1
doniczka bazylii
30g
orzeszków ziemnych
2
ząbki czosnku
50ml
oliwy
100g
startego żółtego sera gouda
Pozostałe
składniki:
200g
fileta z kurczaka
100g
pieczarek
1/2
czerwonej papryki
1/2
żółtej papryki
1
cebula
1
pomidor
120g
sera mozzarella
120g
żółtego sera gouda
sól
pieprz
oregano
Wykonanie:
1. Ciasto
Drożdże
pokruszyć, dodać cukier, wlać wodę, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 20 minut. Po tym czasie
dodać przesianą mąkę, oliwę i sól. Ciasto dobrze wyrobić, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte
ciasta uformować na kształt pizzy i przełożyć do formy o średnicy 36 cm
wysmarowanej oliwą. Na brzegach uformować zagłębienia do wypełnienia pesto.
2. Pesto
Wszystkie
składniki przełożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą konsystencję.
3. Fileta pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą,
pieprzem i usmażyć na oliwie.
4. Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w osolonej
wodzie a papryki pokroić w kostkę.
5. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać
sparzonego, pozbawionego skórki i również drobno pokrojonego pomidora. Smażyć
razem do momentu uzyskania jednolitego sosu. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
6. Pizzę wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki
fileta, pieczarki, papryki, posypać startym żółtym serem oraz pokruszoną
mozzarellą. Uformowane zagłębienia wypełnić pesto.
7. Piec
w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz