czwartek, 8 lutego 2018

Pizza z bazyliową koroną


Tradycyjna pizza z kurczakiem, pomidorami, papryką zakończona nieziemską niespodzianką w postaci serowo - bazyliowego brzegu wypełnionego aromatycznym zielonym pesto. Prawdziwie królewska pizza!

Składniki:

Ciasto:
50g świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
oliwa do wysmarowania formy

Pesto:
1 doniczka bazylii
30g orzeszków ziemnych
2 ząbki czosnku
50ml oliwy
100g startego żółtego sera gouda

Pozostałe składniki:
200g fileta z kurczaka
100g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 cebula
1 pomidor
120g sera mozzarella
120g żółtego sera gouda
sól
pieprz
oregano

Wykonanie:

1. Ciasto
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wlać wodę, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 20 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, oliwę i sól. Ciasto dobrze wyrobić, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasta uformować na kształt pizzy i przełożyć do formy o średnicy 36 cm wysmarowanej oliwą. Na brzegach uformować zagłębienia do wypełnienia pesto.

2. Pesto
Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą konsystencję.

3. Fileta pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na oliwie.

4. Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w osolonej wodzie a papryki pokroić w kostkę.

5. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać sparzonego, pozbawionego skórki i również drobno pokrojonego pomidora. Smażyć razem do momentu uzyskania jednolitego sosu. Doprawić solą, pieprzem i oregano.

6. Pizzę wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki fileta, pieczarki, papryki, posypać startym żółtym serem oraz pokruszoną mozzarellą. Uformowane zagłębienia wypełnić pesto.

7. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30-35 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz