środa, 7 lutego 2018

Łososiowa tajska sałatka z cytrusowym winegretem


Przepyszna, niezwykle aromatyczna, pachnąca Tajlandią sałatka z pieczonym łososiem, chińskim makaronem, chrupiącymi orzeszkami i świeżą kolendrą, polana orzeźwiającym winegretem z limonki, cytryny i trawy cytrynowej to świetna propozycja dla fanów azjatyckiej kuchni.

Składniki:

300g fileta z łososia
1 ogórek
10 rzodkiewek
2 marchewki
75g mieszanych kiełków
15g prażonej cebulki
80g orzeszków ziemnych
80g makaronu chińskiego
5 łyżek posiekanej świeżej kolendry
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Cytrusowy winegret:
sok z połowy limonki
4 łyżki soku z cytryny
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżeczka startej skórki z limonki
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej

Wykonanie:

1. Łososia pokroić w grubsze paski, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

2. Marchewki obrać i pokroić w cienkie paseczki (julienne), ogórka umyć, przekroić wzdłuż na połowę, a następnie pod kątem na paseczki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki.

3. Orzeszki uprażyć na rozgrzanej suchej patelni, a następnie posiekać na grubsze kawałki.

4. Makaron chiński ugotować według przepisu na opakowaniu.

5. Cytrusowy winegret:
Do słoika przełożyć wszystkie składniki winegretu, słoik zakręcić, a następnie potrząsając słoikiem energicznie wymieszać.

6. Do miski przełożyć paseczki marchewki, rzodkiewki, ogórka, kiełki, prażoną cebulę, orzeszki ziemne, makaron chiński i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć na talerze, wyłożyć upieczone kawałki łososia i polać całość cytrusowym winegretem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz