Przepyszna,
niezwykle aromatyczna, pachnąca Tajlandią sałatka z pieczonym łososiem,
chińskim makaronem, chrupiącymi orzeszkami i świeżą kolendrą, polana
orzeźwiającym winegretem z limonki, cytryny i trawy cytrynowej to świetna propozycja dla fanów azjatyckiej kuchni.
Składniki:
300g
fileta z łososia
1
ogórek
10
rzodkiewek
2
marchewki
75g
mieszanych kiełków
15g
prażonej cebulki
80g
orzeszków ziemnych
80g
makaronu chińskiego
5
łyżek posiekanej świeżej kolendry
oliwa
z oliwek
sól
pieprz
Cytrusowy
winegret:
sok
z połowy limonki
4
łyżki soku z cytryny
8
łyżek oliwy z oliwek
1
łyżeczka soli
pieprz
1
łyżeczka startej skórki z limonki
1
łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
Wykonanie:
1. Łososia pokroić w grubsze paski, skropić oliwą z
oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
2. Marchewki obrać i pokroić w cienkie paseczki
(julienne), ogórka umyć, przekroić wzdłuż na połowę, a następnie pod kątem na
paseczki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki.
3. Orzeszki uprażyć na rozgrzanej suchej patelni, a
następnie posiekać na grubsze kawałki.
4. Makaron chiński ugotować według przepisu na
opakowaniu.
5. Cytrusowy winegret:
Do słoika przełożyć wszystkie składniki winegretu,
słoik zakręcić, a następnie potrząsając słoikiem energicznie wymieszać.
6. Do miski przełożyć paseczki marchewki, rzodkiewki,
ogórka, kiełki, prażoną cebulę, orzeszki ziemne, makaron chiński i posiekaną
kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć na talerze, wyłożyć upieczone
kawałki łososia i polać całość cytrusowym winegretem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz