Krem
to doskonały przykład na przygotowanie kalafiora w zupełnie innej odsłonie.
Dodatek mieszanki przypraw curry sprawia, że krem ma niepowtarzalny aromat i
obłędnie smakuje.
Składniki:
500g
kalafiora
2
pietruszki
2
łyżeczki curry
1litr
bulionu drobiowego
2
cebule
2
ząbki czosnku
150g
śmietany 18%
sól
morska
świeżo
zmielony pieprz
oliwa
Grzanki:
3-4
kromki chleba tostowego
zioła
prowansalskie
oliwa
Dodatkowo:
200g
fileta z indyka
sól
pieprz
curry
oliwa
Wykonanie:
1. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki.
2. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Wlać bulion i zagotować, dodać kalafior i gotować do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie dodać curry i zmiksować blenderem do postaci kremu.
3. Krem zabielić śmietaną zahartowaną kremem, doprawić solą i pieprzem.
4. Grzanki:
Chleb tostowy pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi, i usmażyć na oliwie aż się zrumienią.
5. Filet pociąć na paski, nabić na patyki do szaszłyków,
posypać solą, pieprzem i curry. Usmażyć na rozgrzanej oliwie.
6. Krem podawać z grzankami i mięsem z indyka.
Uwielbiam wszelkie zupki kalafiorowe. :)
OdpowiedzUsuń