środa, 7 lutego 2018

Krem z kalafiora z dodatkiem curry


Krem to doskonały przykład na przygotowanie kalafiora w zupełnie innej odsłonie. Dodatek mieszanki przypraw curry sprawia, że krem ma niepowtarzalny aromat i obłędnie smakuje.

Składniki:

500g kalafiora
2 pietruszki
2 łyżeczki curry
1litr bulionu drobiowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
150g śmietany 18%
sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa

Grzanki:
3-4 kromki chleba tostowego
zioła prowansalskie
oliwa

Dodatkowo:
200g fileta z indyka
sól
pieprz
curry
oliwa

Wykonanie:

1. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki.

2. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Wlać bulion i zagotować, dodać kalafior i gotować do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie dodać curry i zmiksować blenderem do postaci kremu.

3. Krem zabielić śmietaną zahartowaną kremem, doprawić solą i pieprzem.

4. Grzanki:
Chleb tostowy pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi, i usmażyć na oliwie aż się zrumienią.

5. Filet pociąć na paski, nabić na patyki do szaszłyków, posypać solą, pieprzem i curry. Usmażyć na rozgrzanej oliwie.

6. Krem podawać z grzankami i mięsem z indyka.








1 komentarz: