Omlet
to doskonały pomysł na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie. Proponuję szybki
omlet ze szpinakiem, tuńczykiem, serem feta i awokado, który zawierający
mnóstwo witamin i dostarczy nam energii na cały dzień.
Składniki:
3
jajka
2
łyżki mleka
60g
świeżego szpinaku
60g
tuńczyka w sosie własnym
60g
sera feta
1/2
awokado
1
ząbek czosnku
2
łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Szpinak, umyć, osuszyć, a czosnek obrać i drobno
posiekać. Następnie na rozgrzanej 1 łyżce masła przesmażyć czosnek i szpinak
przez około 1-2 minuty.
2. Awokado obrać ze skóry i pokroić w plasterki, tuńczyka
odsączyć z zalewy, a ser feta pokroić w kostkę.
3. Jajka wymieszać z mlekiem i lekko ubić mikserem,
doprawić solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wlać masę jajeczną,
a następnie na całej powierzchni rozłożyć szpinak, tuńczyka, awokado i ser
feta. Omlet usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając sobie drugą
rozgrzaną patelnią.
5. Omlet lekko oprószyć solą, pieprzem i podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz