niedziela, 4 lutego 2018

Łosoś z zielonym groszkiem, pieczarkami w sosie tajskim


Smaczny, aromatyczny filety z łososia w wyrazistej marynacie podany na dzikim ryżu z rewelacyjnym sosem pachnącym Tajlandią - na bazie mleczka kokosowego, limonki, miodu i świeżej bazylii. Podany z zielonym groszkiem, pieczarkami i bazylią smakuje obłędnie.

Składniki:

2 filety łososia
125g dzikiego ryżu

Marynata:
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soku z limonki
starta skórka z 1 limonki
oliwa z oliwek
8 dużych listków świeżej bazylii
1cm świeżego imbiru
sól
pieprz

Zielony groszek z pieczarkami:
280g pieczarek
350g zielonego groszku (mrożonego)
3 ząbki czosnku
8 dużych listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sól
pieprz
50g masła

Sos:
200ml mleka kokosowego
starta skórka z 1 limonki
sok z 1 limonki
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
sól
pieprz
15 dużych listków świeżej bazylii

Dodatkowo:
Listki świeżej bazylii do dekoracji

Wykonanie:

1. Marynata:
Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki, dodać miód, sos sojowy, sok i startą skórkę z jednej limonki, oliwę z oliwek, posiekaną świeżą bazylię i starty na tarce o małych oczkach imbir. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 15 minut.

2. Filety z łososia umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, posmarować grubą warstwą marynaty i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 minut.

3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.

4. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni podgrzać oliwę, dodać pieczarki, masło, pokrojony w plastry czosnek, sól i pieprz. Smażyć do momentu aż pieczarki się zrumienią, następnie dodać zielony groszek, posiekaną bazylię, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

5. Sos tajski:
Na czystą patelnię wlać mleko kokosowe, dodać startą skórkę i sok z limonki, miód, sos sojowy, posiekaną bazylię, całość doprawić solą i pieprzem. Okresowo mieszając gotować na wolnym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.

6. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

7. Ryż wymieszać z sosem tajskim, przełożyć do zielonego groszku i pieczarek, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć całość cały czas mieszając około 2-3 minuty.

8. Na talerz wyłożyć ryż z sosem, groszkiem i pieczarkami, na wierzchu położyć upieczonego łososia i udekorować listkami świeżej bazylii.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz