Smaczny,
aromatyczny filety z łososia w wyrazistej marynacie podany na dzikim ryżu z rewelacyjnym sosem pachnącym Tajlandią - na bazie mleczka
kokosowego, limonki, miodu i świeżej bazylii. Podany z zielonym groszkiem,
pieczarkami i bazylią smakuje obłędnie.
Składniki:
2
filety łososia
125g
dzikiego ryżu
Marynata:
2
ząbki czosnku
3
łyżki miodu
4
łyżki sosu sojowego
1
łyżeczka soku z limonki
starta
skórka z 1 limonki
oliwa
z oliwek
8
dużych listków świeżej bazylii
1cm
świeżego imbiru
sól
pieprz
Zielony
groszek z pieczarkami:
280g
pieczarek
350g
zielonego groszku (mrożonego)
3
ząbki czosnku
8
dużych listków świeżej bazylii
oliwa
z oliwek
sól
pieprz
50g
masła
Sos:
200ml
mleka kokosowego
starta
skórka z 1 limonki
sok
z 1 limonki
1
łyżeczka miodu
1
łyżeczka sosu sojowego
sól
pieprz
15
dużych listków świeżej bazylii
Dodatkowo:
Listki
świeżej bazylii do dekoracji
Wykonanie:
1. Marynata:
Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki, dodać miód,
sos sojowy, sok i startą skórkę z jednej limonki, oliwę z oliwek, posiekaną świeżą bazylię i starty na tarce o małych oczkach imbir. Wszystko dokładnie wymieszać,
doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 15 minut.
2. Filety z łososia umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia
żaroodpornego wysmarowanego oliwą, posmarować grubą warstwą marynaty i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 minut.
3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni podgrzać
oliwę, dodać pieczarki, masło, pokrojony w plastry czosnek, sól i pieprz.
Smażyć do momentu aż pieczarki się zrumienią, następnie dodać zielony groszek,
posiekaną bazylię, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
5. Sos tajski:
Na czystą patelnię wlać mleko kokosowe, dodać startą
skórkę i sok z limonki, miód, sos sojowy, posiekaną bazylię, całość doprawić solą i pieprzem. Okresowo mieszając gotować na wolnym ogniu do momentu aż sos
zgęstnieje.
6. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
7. Ryż wymieszać z sosem tajskim, przełożyć do zielonego
groszku i pieczarek, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć całość cały czas mieszając
około 2-3 minuty.
8. Na talerz wyłożyć ryż z sosem, groszkiem i pieczarkami,
na wierzchu położyć upieczonego łososia i udekorować listkami świeżej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz