niedziela, 4 lutego 2018

Meksykańska sałatka z kabanosem


Bardzo aromatyczna, pikantna sałatka na bazie polskich kabanosów, konserwowych ogórków, wyczuwalnego czosnku i wyrazistych meksykańskich smaków: ostrej papryczki chilli, czerwonej fasoli oraz kolorowych papryk.

Składniki:

300g kabanosów
150g ogórków konserwowych
150g marynowanych pieczarek
1 czerwona papryka
1 żółtka papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1/2 papryczki chilli
180g żółtego sera
2 ząbki czosnku
1 łyżka ostrej papryki
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Kabanosy pokroić w 0,5 cm talarki, a kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy.

2. Papryki, ogórki i pieczarki pokroić w kostkę.

3. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać.

4. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, jogurt, słodką paprykę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wstawić do lodówki żeby smaki się przegryzły.




1 komentarz: