Idealny
pomysł na mocno rozgrzewającą zupę, w której słodki smak marchewki idealnie
komponuje się z bardzo aromatycznym imbirem. Rewelacyjny smak podkreśla
odrobina pikanterii w postaci papryczki chilli.
Składniki:
900g
marchewki
2
cebule
2
pietruszki
2
ząbki czosnku
skórka
i sok z 1/2 cytryny
250ml
soku z pomarańczy
1
łyżka miodu
szczypta
mieszanki przypraw chilli
50g
masła
Dodatkowo:
80g
słonecznika
jogurt
naturalny
Wykonanie:
1. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki a cebulę
drobno posiekać.
2. W
garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, posolić. Następnie dodać marchew,
pietruszkę, starty imbir, sok z pomarańczy, skórkę z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość
zalać bulionem drobiowy. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do momentu
miękkości warzyw. Po tym czasie doprawić chilli, sokiem z cytryny i miodem.
Następnie zblendować na krem.
3.
Krem marchewkowy podawać z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem i jogurtem naturalnym.
Pyszny krem :)
OdpowiedzUsuń