niedziela, 4 lutego 2018

Oreowa tarta


Moja propozycja kruchego, lekkiego ciasta wypełnionego delikatną masą serową o smaku charakterystycznych ciasteczek. W sam raz do niedzielnej kawusi.

Składniki:

Spód:
24szt ciasteczek Oreo
70g masła

Masa serowa:
540g waniliowego serka homogenizowanego
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
120g masła
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki mleka
2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:
kilka ciasteczek Oreo

Wykonanie:

1. Spód:
Z ciasteczek Oreo wydrążyć ze środka białą masę i przełożyć do oddzielnej miski. Ciemną, kruchą część ciasteczek zmiksować malakserem do postaci „piasku”, dodać rozpuszczone zimne masło, dokładnie wymieszać, wyłożyć dno formy do tarty (średnica 26cm). Wstawić do lodówki na około 30 minut.

2. Masa serowa:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać masło, serek waniliowy, białą masę z ciasteczek, sok z cytryny i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć masę na schłodzony spód tarty.

3. Na wierzchu udekorować ciasteczkami Oreo i wstawić do lodówki na około 60 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz