Moja propozycja kruchego, lekkiego ciasta wypełnionego delikatną
masą serową o smaku charakterystycznych ciasteczek. W sam raz do niedzielnej kawusi.
Składniki:
Spód:
24szt ciasteczek Oreo
70g masła
Masa serowa:
540g waniliowego serka homogenizowanego
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
120g masła
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki mleka
2 łyżki soku z cytryny
Dekoracja:
kilka ciasteczek Oreo
Wykonanie:
1. Spód:
Z
ciasteczek Oreo wydrążyć ze środka białą masę i przełożyć do oddzielnej miski.
Ciemną, kruchą część ciasteczek zmiksować malakserem do postaci „piasku”, dodać
rozpuszczone zimne masło, dokładnie wymieszać, wyłożyć dno formy do tarty
(średnica 26cm). Wstawić do lodówki na około 30 minut.
2. Masa
serowa:
Żelatynę
zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem
utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać masło, serek waniliowy,
białą masę z ciasteczek, sok z cytryny i przestudzoną żelatynę. Całość
dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć masę na schłodzony spód tarty.
3. Na wierzchu udekorować ciasteczkami Oreo i wstawić
do lodówki na około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz