Klasyczne
naleśniki z dodatkiem mąki gryczanej wypełnione aromatycznym mięsnym farszem z
mięsa wieprzowego, świeżych pomidorów, pieczarek oraz czosnku, cebuli i
pachnących ziół. Takie naleśniki to
świetny pomysł zarówno na szybki obiad jak i na imprezową przekąskę.
Składniki:
Ciasto:
100g
mąki pszennej
100g
mąki gryczanej
2
jajka
2
szklanki mleka
sól
1
łyżka oliwy
Farsz:
350g
wieprzowego mięsa mielonego
250g
pieczarek
1
cebula
2
ząbki czosnku
3
pomidory
200ml
pikantnego soku pomidorowego
6
łyżek ketchupu
1
łyżeczka suszonego tymianku
1
łyżeczka suszonej bazylii
3
łyżeczki słodkiej papryki
2
łyżeczki ostrej papryki
oliwa
200g
żółtego sera
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Ciasto
Składniki na ciasto zmiksować mikserem, doprawić solą
i usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
2. Farsz
Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno
posiekać, a następnie wszystko usmażyć na oliwie. Dodać mielone mięso, pokrojone w kostkę
pomidory i smażyć do momentu aż mięso będzie dobre. Wlać sok pomidorowy,
ketchup, dodać zioła, papryki, doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i gotować do momentu
uzyskania gęstego farszu.
3. Naleśniki posmarować farszem, posypać startym
żółtym serem, zwinąć w rulon i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wierzch
naleśników polać ketchupem, posypać startym żółtym serem i zapiekać w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz