Wołowo
- drobiowe kotleciki nadziewane gotowanym buraczkiem oraz serem feta połączone
z chrupkimi ziarnami sezamu i słonecznika to doskonały pomysł na domowe
klasyczne kotleciki, ale w nowatorskiej odsłonie.
Składniki:
400g
wołowiny z łopatki
200g
fileta z kurczaka
1
cebula
2
ząbki czosnku
2
ugotowane buraki
135g
sera feta
1
łyżka kaszy manny
2
łyżki bułki tartej
1
jajko
4
łyżki świeżej natki z pietruszki
olej
pieprz
sól
Panierka:
6
łyżek łuskanego słonecznika
6
łyżek sezamu
6
łyżek bułki tartej
3
łyżki majeranku
szczypta
mieszanki chilli
Wykonanie:
1. Panierka
Wymieszać
ze sobą wszystkie składniki panierki.
2. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski.
Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą,
kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser
feta jest dość słony). Z przygotowanej masy mięsnej uformować kotleciki,
obtoczyć w panierce, a następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Obsmażone kotleciki przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz