niedziela, 4 lutego 2018

Kotleciki z niespodzianką w sezamie i słoneczniku


Wołowo - drobiowe kotleciki nadziewane gotowanym buraczkiem oraz serem feta połączone z chrupkimi ziarnami sezamu i słonecznika to doskonały pomysł na domowe klasyczne kotleciki, ale w nowatorskiej odsłonie.

Składniki:

400g wołowiny z łopatki
200g fileta z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ugotowane buraki
135g sera feta
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
4 łyżki świeżej natki z pietruszki
olej
pieprz
sól

Panierka:
6 łyżek łuskanego słonecznika
6 łyżek sezamu
6 łyżek bułki tartej
3 łyżki majeranku
szczypta mieszanki chilli

Wykonanie:

1. Panierka
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki.

2. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest dość słony). Z przygotowanej masy mięsnej uformować kotleciki, obtoczyć w panierce, a następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotleciki przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz