środa, 7 lutego 2018

Leczo z cukinią i pachnącą wędzonką


Moja propozycja najbardziej znanej węgierskiej potrawy przygotowanej ze świeżej papryki, pomidorów, aromatycznego czosnku, złocistej cebuli, z dodatkiem świeżej cukinii i pachnącej wędzonej wędliny.

Składniki:

4 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 zielona papryka
3 cebule
1 cukinia
4 ząbki czosnku
2 puszki krojonych pomidorów
100g koncentratu pomidorowego
700g wędzonej wędliny
2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę, a cukinię w półplasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a wędlinę pokroić w grubszą kostkę.

2. W garnku na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać wędlinę, papryki i razem smażyć około 5 minut. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę, koncentrat, cukinię oraz ostrą i słodką paprykę. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz