Moja
propozycja najbardziej znanej węgierskiej potrawy przygotowanej ze świeżej
papryki, pomidorów, aromatycznego czosnku, złocistej cebuli, z dodatkiem świeżej cukinii i pachnącej wędzonej wędliny.
Składniki:
4
czerwone papryki
2
żółte papryki
1
zielona papryka
3
cebule
1
cukinia
4
ząbki czosnku
2
puszki krojonych pomidorów
100g
koncentratu pomidorowego
700g
wędzonej wędliny
2
łyżeczki ostrej papryki
3
łyżeczki słodkiej papryki
4
łyżki oleju
1/2
szklanki wody
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w
większą kostkę, a cukinię w półplasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a
wędlinę pokroić w grubszą kostkę.
2. W garnku na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę z
czosnkiem, dodać wędlinę, papryki i razem smażyć około 5 minut. Następnie dodać
pomidory z puszki, wodę, koncentrat, cukinię oraz ostrą i słodką paprykę.
Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz