Delikatne
mięso z kurczaka nadziane niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącego
koperku, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to świetna propozycja na
szybki w przygotowaniu, lekki obiad.
Składniki:
2
pojedyncze piersi z kurczaka
1/2
cytryny
papryka
słodka
sól
pieprz
olej
Koperkowe
pesto:
2
pęczki kopru
2
ząbki czosnku
35g
orzeszków ziemnych niesolonych
35g
migdałów
15ml
soku z limonki
50ml
oliwy extra virgin
30g
sera żółtego gouda
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Każdą z piersi kurczaka naciąć poprzecznie co 1 cm,
oprószyć solą, pieprzem, papryką i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na około
30 minut.
2. Koperkowe pesto:
Koper, czosnek, orzeszki i migdały wrzucić do
blendera, zmiksować, wlać oliwę, sok z limonki, dodać żółty ser i ponownie
całość zmiksować do postaci pesto. Doprawić solą i pieprzem.
3. Piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego
wysmarowanego olejem, każde nacięcie fileta wypełnić pesto koperkowym.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz