niedziela, 4 lutego 2018

Filet z kurczaka faszerowany koperkowym pesto


Delikatne mięso z kurczaka nadziane niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącego koperku, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to świetna propozycja na szybki w przygotowaniu, lekki obiad.

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 cytryny
papryka słodka
sól
pieprz
olej

Koperkowe pesto:
2 pęczki kopru
2 ząbki czosnku
35g orzeszków ziemnych niesolonych
35g migdałów
15ml soku z limonki
50ml oliwy extra virgin
30g sera żółtego gouda
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Każdą z piersi kurczaka naciąć poprzecznie co 1 cm, oprószyć solą, pieprzem, papryką i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na około 30 minut.

2. Koperkowe pesto:
Koper, czosnek, orzeszki i migdały wrzucić do blendera, zmiksować, wlać oliwę, sok z limonki, dodać żółty ser i ponownie całość zmiksować do postaci pesto. Doprawić solą i pieprzem.

3. Piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, każde nacięcie fileta wypełnić pesto koperkowym.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz