Świetna
propozycja podania klasycznego makaronu penne z mocno pomidorowym sosem,
kurczakiem, pachnącą świeżą bazylią, rozpływającą się w ustach mozzarellą i aromatycznymi oliwkami.
Składniki:
600g
makaronu penne
500g
mielonego fileta z kurczaka
300g
sera mozzarella
300g
sera gouda
2
puszki krojonych pomidorów
2
cebule
2
ząbki czosnku
garść
świeżej bazylii
3
łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
sól
pieprz
Dodatkowo:
kilka
pomidorków koktajlowych
kilka
czarnych oliwek
kilka
listków świeżej bazylii
Wykonanie:
1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,
odcedzić i wymieszać ze startym serem mozzarella. Formę o średnicy 23 cm wysmarować
masłem. Następnie ułożyć pionowo rurki makaronu jeden obok drugiego, tak żeby
wypełnić całą powierzchnię dna formy.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle,
dodać mielone mięso, chwilę smażyć, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu zredukowania sosu, na końcu dodać drobno
posiekaną świeżą bazylię i całość wymieszać.
3. Pomidorowy sos z mielonym mięsem z kurczaka przełożyć
na wierzch makaronu w taki sposób żeby sos wypełnił jak najwięcej pustych rurek
makaronu. Całość posypać startym serem gouda, piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez około 20 minut.
4. Wierzch makaronowego torcika udekorować pomidorkami
koktajlowymi, czarnymi oliwkami i świeżymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz