Bagietka
to wyśmienita przekąska z dużą ilością pachnącej bazylii oraz idealny dodatek do
dań mięsnych, szczególnie grillowanych. Świetnie sprawdzi się również w roli
codziennego pieczywa.
Składniki:
1
duża bagietka
125g
masła
5
ząbków czosnku
3
garście świeżej bazylii
2
łyżki kopru
25g
żółtego sera
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Zmiksować w malakserze bazylię, czosnek, koper, a
następnie wymieszać z masłem. Doprawić solą i pieprzem.
2. Żółty ser zetrzeć na tarce.
3. Bagietkę ponacinać w odstępach 1,5-2 cm (nie kroić w
oddzielne kromki).
4. Środek ponacinanej bagietki posmarować z każdej strony
masłem z ziołami i wypełnić żółtym serem.
5. Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym
do 200 stopni przez około 10-15 minut aż się zrumienią (bagietkę można również
przyrządzić na grillu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz