Filet
z kurczaka pieczony z niezwykle aromatyczną ziołową kruszonką, z orzechami, to doskonały pomysł na połączenie klasyki z czymś zupełnie
nowym. Smakuje rewelacyjnie!
Składniki:
650g
fileta z kurczaka (3 pojedyncze piersi)
sok
z cytryny
sól
pieprz
masło
Kruszonka:
100g
orzechów ziemnych
1
bułka kajzerka
1
pęczek natki z pietruszki
1
ząbek czosnku
skórka
i sok z połowy cytryny
szczypta
przyprawy chilli
3
łyżki parmezanu
3
łyżki oliwy
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Fileta naciąć na wierzchu, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut.
2. Składniki kruszonki przełożyć do malaksera i
zmiksować pulsacyjnie (tak żeby powstały drobne cząsteczki). Doprawić solą, pieprzem, a następnie
wyłożyć na każdy kawałek fileta.
3. Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia
wysmarowanego masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz