środa, 7 lutego 2018

Kurczak pod orzechowo - ziołową kruszonką




Filet z kurczaka pieczony z niezwykle aromatyczną ziołową kruszonką, z orzechami, to doskonały pomysł na połączenie klasyki z czymś zupełnie nowym. Smakuje rewelacyjnie!

Składniki:

650g fileta z kurczaka (3 pojedyncze piersi)
sok z cytryny
sól
pieprz
masło

Kruszonka:
100g orzechów ziemnych
1 bułka kajzerka
1 pęczek natki z pietruszki
1 ząbek czosnku
skórka i sok z połowy cytryny
szczypta przyprawy chilli
3 łyżki parmezanu
3 łyżki oliwy
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Fileta naciąć na wierzchu, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut.

2. Składniki kruszonki przełożyć do malaksera i zmiksować pulsacyjnie (tak żeby powstały drobne cząsteczki). Doprawić solą, pieprzem, a następnie wyłożyć na każdy kawałek fileta.

3. Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz