Pachnąca
cytrusami szarlotka przygotowana na delikatnym miodowym cieście połączona z
aromatyczną cynamonową warstwą jabłek to świetny pomysł na szybkie w
przygotowaniu ciasto z owocami.
Składniki:
Ciasto miodowe:
200g masła
3 szklanki mąki pszennej
130g cukru
2 jajka
3 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
olej do wysmarowania formy
Nadzienie jabłkowe:
2kg jabłek (waga po obraniu)
2 cytrynowe galaretki
2 łyżeczki cynamonu
Lukier:
sok z 1 cytryny
250g cukru pudru
Dodatkowo:
100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Wykonanie:
1. Ciasto miodowe:
Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę,
zamieszać i lekko podgrzać. Gdy całość zacznie się porządnie pienić zdjąć z
palnika.
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier,
jajka i wymieszać. Następnie wlać lekko przestudzoną mieszankę z mleka, miodu i
sody, wyrobić rękoma aż całość ciasta będzie jednolita. Ciasto podzielić na
dwie części. Każdą część rozwałkować i przenieść na blaszkę o wymiarach 24 cm x
39 cm wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15.
2.
Nadzienie jabłkowe:Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i
zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu
aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość
dokładnie wymieszać.
3.
Lukier:Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem do
momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru.
4.
Jeden z
blatów miodowych przełożyć na blaszkę, rozłożyć na nim równomiernie jeszcze
ciepłe jabłka, przykryć drugi blatem i delikatnie przycisnąć. Lukier rozsmarować na wierzchu ciasta, następnie posypać
skórką pomarańczową. Ciasto wstawić do lodówki lub chłodne miejsce na około 2 – 4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz