Mocno
zielona, warzywna pasta na bazie
zielonego groszku, świeżego koperku, z aromatem czosnku i orzeszków. Idealna do
kanapek, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach ale równie
doskonale smakuje z ciepłymi grzankami.
Składniki:
300g
mrożonego zielonego groszku
2
pęczki koperku
2
ząbki czosnku
75g
niesolonych orzeszków ziemnych
5
łyżek oliwy
2
łyżki majonezu
sól
świeżo
zmielony pieprz
Wykonanie:
1. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
2. Koperek posiekać, a czosnek obrać i pokroić w plasterki.
3. Koperek, czosnek, orzeszki i oliwę przełożyć do
blendera i zmiksować do postaci pasty. Następnie dodać ugotowany groszek, majonez i dalej miksować
aż do uzyskania jednolitej pasty. Na samym końcu doprawić solą i świeżo
zmielonym pieprzem. Podawać z chrupiącym pieczywem.
Mmm, poczułam wiosnę! :)
OdpowiedzUsuń