środa, 7 lutego 2018

Koperkowa pasta z zielonego groszku


Mocno zielona,  warzywna pasta na bazie zielonego groszku, świeżego koperku, z aromatem czosnku i orzeszków. Idealna do kanapek, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach ale równie doskonale smakuje z ciepłymi grzankami.

Składniki:

300g mrożonego zielonego groszku
2 pęczki koperku
2 ząbki czosnku
75g niesolonych orzeszków ziemnych
5 łyżek oliwy
2 łyżki majonezu
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

2. Koperek posiekać, a czosnek obrać i pokroić w plasterki.

3. Koperek, czosnek, orzeszki i oliwę przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pasty. Następnie dodać ugotowany groszek, majonez i dalej miksować aż do uzyskania jednolitej pasty. Na samym końcu doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z chrupiącym pieczywem.






1 komentarz: