Klasyczna
karpatka z delikatnym kremem przekładana
orzeźwiającym musem z brzoskwiń i polana mleczną czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
250ml
wody
125g
masła extra
1
szklanka mąki pszennej
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
6
łyżeczek kakao
szczypta
soli
5
jajek
Krem:
1litr
mleka
300g
masła extra
3
łyżki mąki ziemniaczanej
3
łyżki mąki pszennej
3łyżeczki
cukru wanilinowego
4
żółtka
5
łyżek cukru
Mus
z brzoskwiń:
800g
brzoskwiń z puszki po odsączeniu
1 szklanka
wody
2
galaretki o smaku brzoskwiniowym
Dodatkowo:
120g
mlecznej czekolady
4
łyżki mleka
Wykonanie:
1. Ciasto:
Masło
rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszać pałką, żeby ciasto odchodziło od
ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodawać kolejno jajka
cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić
na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem, wyłożonych
papierem do pieczenia i oprószonych mąką o wymiarach 24 x 40 cm. Każde ciasto
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
2. Krem:
Połowę
mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami
i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i
żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo
dodawać wcześniej ugotowany budyń cały czas miksując do momentu uzyskania
konsystencji kremu.
3. Mus
z brzoskwiń:
Odsączone
brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać wodę,
zagotować, zblendować blenderem. Następnie wsypać galaretki, dokładnie mieszać
aż galaretka się rozpuści. Pozostawić do lekkiego stężenia.
4. Polewa
czekoladowa:
Czekoladę
połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.
5. Składanie
ciasta:
Jedno
z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z
brzoskwiń, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta polać
polewą czekoladową i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz