sobota, 24 lutego 2018

Czekoladowa karpatka z brzoskwiniowym musem


Klasyczna karpatka z  delikatnym kremem przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i polana mleczną czekoladą.

Składniki:

Ciasto:
250ml wody
125g masła extra
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżeczek kakao
szczypta soli
5 jajek

Krem:
1litr mleka
300g masła extra
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3łyżeczki cukru wanilinowego
4 żółtka
5 łyżek cukru

Mus z brzoskwiń:
800g brzoskwiń z puszki po odsączeniu
1 szklanka wody
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

Dodatkowo:
120g mlecznej czekolady
4 łyżki mleka

Wykonanie:

1. Ciasto:
Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszać pałką, żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem, wyłożonych papierem do pieczenia i oprószonych mąką o wymiarach 24 x 40 cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

2. Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.

3. Mus z brzoskwiń:
Odsączone brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać wodę, zagotować, zblendować blenderem. Następnie wsypać galaretki, dokładnie mieszać aż galaretka się rozpuści. Pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.

5. Składanie ciasta:
Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z brzoskwiń, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz