sobota, 3 lutego 2018

Krem z selera i chipsami z boczku


Aksamitny krem z selera to ciekawy pomysł na rozgrzewający obiad w zimowe dni. Pospolite warzywo to bogactwo witamin, a także afrodyzjak. W mojej wersji podany z aromatycznymi, chrupiącymi chipsami z wędzonego boczku.

Składniki:

500g selera (korzeń)
1,5 litra bulionu drobiowego
4 ziemniaki
1 czerwona cebula
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki klarowanego masła
szczypta gałki muszkatołowej
100ml śmietany kremówki
150g wędzonego boczku w plastrach
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę gotować.

2. Ziemniaki, selera obrać i pokroić w kostkę a następnie dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie zmiksować blenderem a następnie dodać śmietanę. Chwilę gotować.

3. Plastry boczku przekroić na pół, ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do zrumienienia.

4. Krem podawać z chipsami z boczku oraz grzankami (opcjonalnie).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz