Aksamitny
krem z selera to ciekawy pomysł na rozgrzewający obiad w zimowe dni.
Pospolite warzywo to bogactwo witamin, a także afrodyzjak. W mojej wersji podany
z aromatycznymi, chrupiącymi chipsami z wędzonego boczku.
Składniki:
500g
selera (korzeń)
4
ziemniaki
1
czerwona cebula
1
cebula
3
ząbki czosnku
3
łyżki klarowanego masła
szczypta
gałki muszkatołowej
100ml
śmietany kremówki
150g
wędzonego boczku w plastrach
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle i
zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę gotować.
2. Ziemniaki, selera obrać i pokroić w kostkę a następnie
dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i gałką
muszkatołową. Całość dokładnie zmiksować blenderem a następnie dodać śmietanę.
Chwilę gotować.
3. Plastry boczku przekroić na pół, ułożyć na papierze do
pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do zrumienienia.
4. Krem podawać z chipsami z boczku oraz grzankami
(opcjonalnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz