niedziela, 4 lutego 2018

Kuleczki a la Bounty


Słodkie kuleczki z wyczuwalną alkoholową nutą, o aksamitnym smaku kokosa oblane delikatną mleczną czekoladą.

Składniki:

400g wiórek kokosowych
200ml śmietany 30%
120g cukru pudru
140g masła extra
4 łyżki spirytusu
200g mlecznej czekolady
4 łyżki mleka


Wykonanie:

1. Masło, cukier i śmietanę rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Wiórki przełożyć do miski, wlać spirytus oraz masło rozpuszczone z cukrem i śmietaną. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie uformować kuleczki wielkość orzecha włoskiego i ponownie wstawić do lodówki na około 60 minut.

2. W rondelku na parze rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka do jednolitej konsystencji.

3. W czekoladowej polewie zanurzać każdą z kokosowych kuleczek i wstawić do lodówki do momentu aż polewa zastygnie.



9 komentarzy:

  1. Czy ktos wie czym moge zastapic spirytus ? Ze wzgledu na ciaze nie moge go uzyc ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Może Pani pominąć spirytus, będą zwykłe kokosowe bez alkoholowej nuty. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Faktycznie ta fajnie to wychodzi jak wygląda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis oraz zdjęcia są mojego autorstwa i przedstawiają realistyczne wykonanie.

      Usuń
  3. Czy śmietana 18% może być ?

    OdpowiedzUsuń