Słodkie
kuleczki z wyczuwalną alkoholową nutą, o aksamitnym smaku kokosa oblane
delikatną mleczną czekoladą.
Składniki:
400g
wiórek kokosowych
200ml
śmietany 30%
120g
cukru pudru
140g
masła extra
4
łyżki spirytusu
200g
mlecznej czekolady
4
łyżki mleka
Wykonanie:
1. Masło, cukier i śmietanę rozpuścić w rondelku na małym
ogniu. Wiórki przełożyć do miski, wlać spirytus oraz masło rozpuszczone z
cukrem i śmietaną. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po
tym czasie uformować kuleczki wielkość orzecha włoskiego i ponownie wstawić do
lodówki na około 60 minut.
2. W rondelku na parze rozpuścić czekoladę z dodatkiem
mleka do jednolitej konsystencji.
3. W czekoladowej polewie zanurzać każdą z kokosowych
kuleczek i wstawić do lodówki do momentu aż polewa zastygnie.
Jutro robię :)
OdpowiedzUsuńJutro robię :)
OdpowiedzUsuńCzy ktos wie czym moge zastapic spirytus ? Ze wzgledu na ciaze nie moge go uzyc ;/
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńMoże Pani pominąć spirytus, będą zwykłe kokosowe bez alkoholowej nuty. Pozdrawiam
Dziekuje ;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie ta fajnie to wychodzi jak wygląda?
OdpowiedzUsuńPrzepis oraz zdjęcia są mojego autorstwa i przedstawiają realistyczne wykonanie.
UsuńCzy śmietana 18% może być ?
OdpowiedzUsuńMusi być 30% :)
Usuń