Wytrawne
podłużne ciastka napełnione wyrazistą pastą na bazie jajek, tuńczyka i świeżego
szczypiorku. Idealnie sprawdzą się jako przystawka oraz imprezowa przekąska.
Składniki:
Ciasto:
130ml
wody
1/2
szklanki mąki pszennej
70g
masła extra
szczypta
soli
2
jajka
Farsz:
5
jajek
2
puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1
pęczek szczypiorku
4
łyżki majonezu
50g
żółtego sera
świeżo
zmielony kolorowy pieprz
sól
morska
1
łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Ciasto
Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać sól, mąkę i
dokładnie wymieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek, pozostawić do
wystudzenia. Następnie dodawać stopniowo jajka i ciągle miksować aż powstanie
gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego i
uformować eklerki. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Pozostawić do wystygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na dwie równe części.
2. Farsz
Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę, tuńczyka
odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno posiekać. Jajka, tuńczyka i szczypiorek
przełożyć do miski, dodać starty żółty ser, majonez i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem
oraz sokiem z cytryny i ponownie dokładnie wymieszać.
3. Dolną część eklerka posmarować farszem jajeczno -
tuńczykowym, a następnie przykryć górną częścią ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz