czwartek, 1 lutego 2018

Eklerki z pastą jajeczno - tuńczykową


Wytrawne podłużne ciastka napełnione wyrazistą pastą na bazie jajek, tuńczyka i świeżego szczypiorku. Idealnie sprawdzą się jako przystawka oraz imprezowa przekąska.

Składniki:

Ciasto:
130ml wody
1/2 szklanki mąki pszennej
70g masła extra
szczypta soli
2 jajka

Farsz:
5 jajek
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki majonezu
50g żółtego sera
świeżo zmielony kolorowy pieprz
sól morska
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

1. Ciasto
Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek, pozostawić do wystudzenia. Następnie dodawać stopniowo jajka i ciągle miksować aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego i uformować eklerki. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Pozostawić do wystygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na dwie równe części.

2. Farsz
Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno posiekać. Jajka, tuńczyka i szczypiorek przełożyć do miski, dodać starty żółty ser, majonez i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i ponownie dokładnie wymieszać.

3. Dolną część eklerka posmarować farszem jajeczno - tuńczykowym, a następnie przykryć górną częścią ciastka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz