poniedziałek, 5 lutego 2018

Kalafiorowe drobiowe kotleciki


Drobiowe kotleciki ze zdrowym kalafiorem i aromatyczną natką z pietruszki to doskonały pomysł na dostarczenie nam cennych składników mineralnych. Odżywcze kotleciki pozwolą przemycić wszystkim niejadkom warzyw tego co najważniejsze - witaminy.

Składniki:

500g zmielonego fileta z kurczaka
700g kalafiora
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 bułka kajzerka
2 jajka
1/2 szklanki mleka
6 łyżek posiekanej natki z pietruszki
2 łyżki kaszy manny
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
bułka tarta do obtoczenia
masło klarowane

Wykonanie:

1. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, wystudzić, rozgnieść widelcem.

2. Bułkę namoczyć w mleku, a cebulę i czosnek zetrzeć na tarce.

3. Fileta, kalafior, cebulę, czosnek i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę przełożyć do dużej miski, dodać jajka, natkę z pietruszki, kaszę manną, bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.

4. Z powstałej masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz