Drobiowe
kotleciki ze zdrowym kalafiorem i aromatyczną natką z pietruszki to doskonały pomysł na dostarczenie nam cennych składników mineralnych. Odżywcze
kotleciki pozwolą przemycić wszystkim niejadkom warzyw tego co najważniejsze - witaminy.
Składniki:
500g
zmielonego fileta z kurczaka
700g
kalafiora
2
ząbki czosnku
1
cebula
1
bułka kajzerka
2
jajka
1/2
szklanki mleka
6
łyżek posiekanej natki z pietruszki
2
łyżki kaszy manny
4
łyżki bułki tartej
sól
pieprz
bułka
tarta do obtoczenia
masło
klarowane
Wykonanie:
1. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, ugotować al
dente w lekko osolonej wodzie, wystudzić, rozgnieść widelcem.
2. Bułkę namoczyć w mleku, a cebulę i czosnek zetrzeć na
tarce.
3. Fileta, kalafior, cebulę, czosnek i odciśniętą z
nadmiaru mleka bułkę przełożyć do dużej miski, dodać jajka, natkę z pietruszki,
kaszę manną, bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.
4. Z powstałej masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce
tartej i smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz