To
ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z orzechami w każdej postaci.
Łączy w sobie tradycyjny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem, słodki
kajmak, prażone ziemne orzeszki oraz naturalne orzechy włoskie. Całość oblana czekoladową
polewą, smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
Biszkopt
:
8
jaj
1
i 1/2 szklanka mąki pszennej
2
łyżki mąki ziemniaczanej
1
i 1/2 szklanka cukru
2
płaska łyżeczki proszku do pieczenia
9
łyżeczek kakao
Wkładka
orzechowa:
250g
orzechów włoskich
1
łyżka miodu
5
białek
1
szklanka cukru
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
łyżka mąki pszennej
Masa
czekoladowa:
400g
masła extra
100g
mlecznej czekolady
4
łyżki kakao
1/2
szklanka mleka
1
szklanka cukru pudru
30ml
spirytusu
Poncz:
3/4 szklanki wrzątku
2
łyżki kawy rozpuszczalnej
40ml
likieru Amaretto
15ml
spirytusu
Dodatkowo:
510g
masy krówkowej kajmak
Polewa:
200g
mlecznej czekolady
8
łyżek mleka
150g
orzechów ziemnych
Wykonanie:
1. Biszkopt
Białka ubić z dodatkiem cukru na sztywno, dalej
ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarowanej oliwą i
wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
przez około 25-30 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty (jeden
grubszy 2 pozostałe cienkie).
2. Wkładka orzechowa:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dalej ubijając dodać
miód, mąki oraz orzechy zblendowane w
malakserze. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do
pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.
3. Masa czekoladowa:
Czekoladę i kakao rozpuścić w lekko podgrzanym mleku,
następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodawać
przestudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu wlać spirytus i dokładnie
wymieszać.
4. Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z
likierem amaretto i spirytusem.
5. Biszkopt grubszy przełożyć do formy, nasączyć ponczem
i posmarować 1/2 masy czekoladowej. Następnie na masę
ułożyć wkładką orzechową, posmarować masą krówkową i ułożyć jeden z cieńszych blatów.
Nasączyć biszkopt ponczem, posmarować resztą masy czekoladowej, przykryć drugim
cieńszym blatem biszkoptu i nasączyć
resztą ponczu.
6. Czekoladę rozpuścić w mleku polać ciasta i posypać
drobno posiekanymi orzeszkami.
Wspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuń