czwartek, 1 lutego 2018

Ciasto chrupiąca brzoskwinka


Ciasto na bazie kakaowego biszkoptu, warstwy śmietanowej z orzeźwiającymi brzoskwiniami, która świetnie komponuje się ze słodką masą krówkową i chrupiącym prażonym słonecznikiem. Takie połączenia smakowe tworzą idealny pomysł na deser.

Składniki:

Biszkopt :
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
140g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
szczypta soli
olej

Warstwa śmietanowo - brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki brzoskwiniowe
400ml wrzątku
500ml śmietany 36%

Dodatkowo:
400g masy krówkowej – kajmak
150g łuskanego słonecznika

Wykonanie:

1. Biszkopt
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.

2. Warstwa śmietanowo - brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kosteczkę. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijając dodać tężejące galaretki. Całość dokładnie wymieszać.

3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić.

4. Składanie ciasta:
Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy,  wylać warstwę śmietanowo - brzoskwiniową, przykryć drugim blatem, posmarować masą krówkową i posypać uprażonym słonecznikiem.




3 komentarze:

  1. Dorota Gębala3 lutego 2018 23:47

    Bardzo pyszne ciasto dziękuję za przepis Pozdrawiam,,,,

    OdpowiedzUsuń
  2. Super Wszystkim smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne ciasto. Robiłam już kilkakrotnie. Polecam

    OdpowiedzUsuń