Ciasto
na bazie kakaowego biszkoptu, warstwy śmietanowej z orzeźwiającymi
brzoskwiniami, która świetnie komponuje się ze słodką masą krówkową i chrupiącym prażonym słonecznikiem. Takie połączenia smakowe tworzą idealny
pomysł na deser.
Składniki:
Biszkopt
:
5
jajek
1
szklanka cukru
1
łyżeczka cukru wanilinowego
140g
mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
szczypta soli
olej
Warstwa
śmietanowo - brzoskwiniowa:
1
puszka brzoskwiń
2
łyżki cukru pudru
2
galaretki brzoskwiniowe
400ml
wrzątku
500ml
śmietany 36%
Dodatkowo:
400g
masy krówkowej – kajmak
150g
łuskanego słonecznika
Wykonanie:
1. Biszkopt
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i
ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać
szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
2. Warstwa śmietanowo - brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną
kosteczkę. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijając dodać tężejące
galaretki. Całość dokładnie wymieszać.
3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić.
4. Składanie ciasta:
Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, wylać warstwę śmietanowo - brzoskwiniową,
przykryć drugim blatem, posmarować masą krówkową i posypać uprażonym słonecznikiem.
Bardzo pyszne ciasto dziękuję za przepis Pozdrawiam,,,,
OdpowiedzUsuńSuper Wszystkim smakuje
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto. Robiłam już kilkakrotnie. Polecam
OdpowiedzUsuń