Bardzo
smaczne połączenie klasycznego, pieczonego, owiniętego wędzonym boczkiem udka z
kurczaka faszerowanego łagodnym serkiem śmietankowym świetnie współgrającym z wyrazistymi
suszonymi pomidorami.
Składniki:
8
sztuk podudzia z kurczaka
Marynata:
2
łyżki oleju
3
łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
1
łyżka soku z cytryny
1
łyżka miodu
Farsz:
10
suszonych pomidorów z zalewy
1
łyżeczka soku z cytryny
150g
śmietankowego serka
8
plastrów parzonego boczku
sól
pieprz
1. Marynata
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.2. Podudzia z kurczaka pozbawić kości, natrzeć marynatą i odstawić na około 30 minut.
3. Farsz
Suszone pomidory drobno posiekać, wymieszać z serkiem, dodać sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
4. Każde podudzie nadziać przygotowanym farszem,
owinąć plastrem boczku i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz