Niezwykły,
aromatyczny krem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy
cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
500g
mrożonego zielonego groszku
10cm
białej części pora
2
cebule
2
łyżki posiekanej mięty pieprzowej
2
łyżki posiekanej trawy cytrynowej
sok
z połowy cytryny
3
łyżki oleju
sól
morska
pieprz
1litr
bulionu drobiowego
200g
serka mascarpone
jogurt
naturalny (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Por dokładnie umyć i pokroić w paski, a cebulę w
piórka, następnie wrzucić do garnka i zrumienić
na rozgrzanym oleju. Wlać bulion drobiowy i całość zagotować. Wsypać rozmrożony
zielony groszek i gotować około 6 minut. Następnie dodać sok z cytryny, miętę, trawę cytrynową
i wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu dodać serek mascarpone i całość
wymieszać. Doprawić solą morską i
pieprzem.
2. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego (opcjonalnie).
Uwielbiam zupy krem :)
OdpowiedzUsuń