Soczyste,
miękkie, pachnące cynamonem, goździkami, świeżym imbirem, aromatyczną mieszanką
przypraw curry i pieprzem cytrynowym pałki z kurczaka to świetny pomysł na obiad w wersji orientalnej.
Składniki:
1kg
pałek z kurczaka
pieprz
cytrynowy
Marynata:
500ml
wody
12
rozdrobnionych goździków
5cm
startego imbiru
2
łyżki maggi
2
łyżki przyprawy do kurczaka
3
łyżki curry
1/2
łyżeczki cynamonu
3
łyżki oliwy z oliwek
szczypta
soli
Wykonanie:
1. Pałki z kurczaka oprószyć pieprzem cytrynowym i
odstawić na około 30 minut.
2. Marynata:
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miski i
dokładnie wymieszać.
3. Pałki zalać przygotowaną marynatą i odstawić na całą
noc do lodówki.
4. Po tym czasie pałki wraz z marynatą przełożyć do
żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut (aż mięso będzie miękkie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz