Klasyczne
ciasto piaskowe o smaku cytrynowym połączone z wykwintnym smakiem mlecznej
czekolady.
Składniki:
200g
masła extra
6
jajek
1
szklanka cukru pudru
1,5
szklanki mąki pszennej
1
szklanka mąki ziemniaczanej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
2
łyżki oleju
60ml
soku z cytryny
starta
skórka z 1 cytryny
9ml
aromatu cytrynowego
szczypta
soli
bułka
tarta do wysmarowania formy
olej
do wysmarowania formy
Dekoracja:
150g
mlecznej czekolady
kolorowe
kwiatki i kulki
Wykonanie:
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć na
puszystą masę. Następnie dodać skórkę, sok z cytryny oraz aromat cytrynowy,
całość wymieszać. Zmniejszyć obroty
miksera, dodać przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki oraz olej i
ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Wszystko razem połączyć na jednolitą
masę.
2. Ciasto przełożyć do formy keksowej o wymiarach 12 x 30
cm wysmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni około 50 minut. Następnie wystudzić.
3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej polać ciasto, a
następnie udekorować kolorowymi kulkami i kwiatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz