wtorek, 6 lutego 2018

Cytrynowe ciasto piaskowe


Klasyczne ciasto piaskowe o smaku cytrynowym połączone z wykwintnym smakiem mlecznej czekolady. 

Składniki:

200g masła extra
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
60ml soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny
9ml aromatu cytrynowego
szczypta soli
bułka tarta do wysmarowania formy
olej do wysmarowania formy

Dekoracja:
150g mlecznej czekolady
kolorowe kwiatki i kulki

Wykonanie:

1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać skórkę, sok z cytryny oraz aromat cytrynowy, całość wymieszać.  Zmniejszyć obroty miksera, dodać przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki oraz olej i ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Wszystko razem połączyć na jednolitą masę.

2. Ciasto przełożyć do formy keksowej o wymiarach 12 x 30 cm wysmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  około 50 minut. Następnie wystudzić.

3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej polać ciasto, a następnie udekorować kolorowymi kulkami i kwiatkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz