Delikatna
ryba pieczona ze świeżymi pomidorami, podana na szpinaku z dodatkiem
wyrazistego czosnku i szalotki to szybki i prosty w przygotowaniu, lekki obiad.
Składniki:
500g
fileta z morszczuka
300g
świeżego szpinaku
1
duży dojrzały pomidor
3
szalotki
2
ząbki czosnku
sok
z cytryny
3
łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i
pieprzem.
2. Pomidora sparzyć wrzątkiem i pokroić w cienkie
plastry.
3. Szpinak umyć, blanszować 2 minuty we wrzątku, następnie
przelać zimną wodą, dobrze odcisnąć i drobno posiekać. Szalotki i czosnek
drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i dusić około 5 minut. Po tym czasie szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego
wysmarowanego masłem. Na szpinaku ułożyć filety z morszczuka oraz plastry pomidora.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na
około 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz