wtorek, 6 lutego 2018

Morszczuk na szpinaku


Delikatna ryba pieczona ze świeżymi pomidorami, podana na szpinaku z dodatkiem wyrazistego czosnku i szalotki to szybki i prosty w przygotowaniu, lekki obiad.

Składniki:

500g fileta z morszczuka
300g świeżego szpinaku
1 duży dojrzały pomidor
3 szalotki
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
3 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

2. Pomidora sparzyć wrzątkiem i pokroić w cienkie plastry.

3. Szpinak umyć, blanszować 2 minuty we wrzątku, następnie przelać zimną wodą, dobrze odcisnąć i drobno posiekać. Szalotki i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i dusić około 5 minut. Po tym czasie szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na szpinaku ułożyć filety z morszczuka oraz plastry pomidora.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz