środa, 31 stycznia 2018

Ciasto Stefania z musem gruszkowym


Tradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, delikatnie słodkim musem z gruszek i polewą z mlecznej czekolady.

Składniki:

500ml mleka
1/2  szklanki kaszy manny
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka kakao
130g masła
około 18 sztuk herbatników pełnoziarnistych

Mus gruszkowy:
1kg gruszek (waga po obraniu)
1 galaretka gruszkowa
3 łyżeczki żelatyny

Polewa i dekoracja:
50g mlecznej czekolady
1 łyżka śmietanki 30% 
zielona posypka

Wykonanie:

1. Formę  o wymiarach 30 cm x 9 cm wyłożyć warstwą herbatników.

2. Połowę mleka, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. W pozostałej ilości zimnego mleka rozrobić kakao tak aby nie było grudek. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypywać kaszę mannę i na końcu wlać mleko wymieszane z kakao. Cały czas mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.

3. Mus gruszkowy:
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2  łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.

4. Czekoladę rozpuścić w rondelku dodając śmietankę, polać ciasto, udekorować kolorową posypką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz