Tradycyjne
ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się
z orzeźwiającym, delikatnie słodkim musem z gruszek i polewą z mlecznej
czekolady.
Składniki:
500ml mleka
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka kakao
130g masła
około 18 sztuk herbatników pełnoziarnistych
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka kakao
130g masła
około 18 sztuk herbatników pełnoziarnistych
Mus gruszkowy:
1kg gruszek (waga po
obraniu)
1 galaretka gruszkowa
3 łyżeczki żelatyny
Polewa i dekoracja:
50g mlecznej czekolady
1 łyżka śmietanki 30%
zielona posypka
zielona posypka
Wykonanie:
1. Formę o wymiarach 30 cm x 9 cm wyłożyć warstwą
herbatników.
2. Połowę mleka, masło, cukier i
cukier wanilinowy zagotować. W pozostałej ilości zimnego mleka rozrobić kakao
tak aby nie było grudek. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypywać
kaszę mannę i na końcu wlać mleko wymieszane z kakao. Cały czas mieszać żeby
się nie przypaliło. Ugotowaną masę
mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.
3. Mus gruszkowy:
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.
4. Czekoladę rozpuścić w rondelku dodając śmietankę, polać ciasto, udekorować kolorową posypką.
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.
4. Czekoladę rozpuścić w rondelku dodając śmietankę, polać ciasto, udekorować kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz