niedziela, 28 stycznia 2018

Ziemniaczana zapiekanka z aromatycznym łososiem



Wyrazista w smaku, pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z łososiem w towarzystwie świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw.

Składniki:

600g fileta z łososia
1 ostra papryka chilli
sok i skórka z  1/2 cytryny
1kg ziemniaków
3 czerwone cebule
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
1 por
1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sól
olej rzepakowy

Wykonanie:

1. Marynata
Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać, dodać sok i skórkę z połowy cytryny, składniki dokładnie wymieszać.

2. Filet z łososia umyć i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i natrzeć marynatą.

3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do rozgrzanego garnka z olejem i dusić pod przykryciem. Doprawić roztartymi w moździerzu ziarenkami pieprzu i kminu rzymskiego.

4. Cebulę bardzo drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oliwie. Następnie dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i całość chwilkę dusić. Doprawić solą i pieprzem.

5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć liśćmi pora, przełożyć podduszone ziemniaki, podsmażone warzywa a na wierzchu ułożyć zamarynowanego łososia.

6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni  na około 25-30 minut.

7. Upieczoną zapiekankę polewać z sosem czosnkowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz