Wyrazista
w smaku, pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z łososiem w towarzystwie świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw.
Składniki:
600g
fileta z łososia
1
ostra papryka chilli
sok
i skórka z 1/2 cytryny
1kg
ziemniaków
3
czerwone cebule
2
czerwone papryki
2
ząbki czosnku
1
por
1
łyżeczka pieprzu w ziarnkach
1
łyżeczka kminu rzymskiego
sól
olej
rzepakowy
Wykonanie:
1. Marynata
Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać, dodać sok i
skórkę z połowy cytryny, składniki dokładnie wymieszać.
2. Filet z łososia umyć i pokroić w kostkę, doprawić
solą, pieprzem i natrzeć marynatą.
3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie
wrzucić do rozgrzanego garnka z olejem i dusić pod przykryciem. Doprawić roztartymi w
moździerzu ziarenkami pieprzu i kminu rzymskiego.
4. Cebulę bardzo drobno posiekać a czosnek przecisnąć
przez praskę, podsmażyć na oliwie. Następnie dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i całość chwilkę dusić. Doprawić solą i pieprzem.
5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć liśćmi
pora, przełożyć podduszone ziemniaki, podsmażone warzywa a na wierzchu ułożyć
zamarynowanego łososia.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut.
7. Upieczoną zapiekankę polewać z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz