Krucha tarta z delikatnym migdałowym
kremem i soczystymi, dojrzewającymi w słońcu gruszkami to świetna propozycja
jesiennego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie i
z pewnością zachwyci naszych gości.
Składniki:
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
125g masła extra
60g cukru pudru
1 jajko
masło do wysmarowania formy
Krem migdałowy:
200g płatków migdałowych
120g cukru
135 masła
2 jajka
2 płaskie łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
2-3 gruszki
1/2 cytryny
30g płatków migdałowych
cukier puder o posypania tarty
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, kawałki pokrojonego
masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na
jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około
30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy
tarty wysmarowanej masłem o średnicy 27 cm. Tarte nakłuć widelcem i
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
2. Gruszki obrać ze skóry, wydrążyć gniazdo
nasienne, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny.
3. Krem migdałowy:
Płatki migdałowe zmiksować blenderem do postaci piasku. Masło
utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać jajka, mąkę i zmiksowane migdały. Całość
dokładnie wymieszać.
4. Gotowy krem migdałowy przełożyć na
podpieczony spód tarty, ułożyć pokrojone gruszki i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia
posypać płatkami migdałowymi.
5. Gotową tartę podawać posypaną cukrem
pudrem.
Wygląda obłędnie ...
OdpowiedzUsuń