niedziela, 28 stycznia 2018

Klasyczna lasagne



Moja wersja tego typowego włoskiego dania przygotowanego na bazie prostokątnych płatów makaronu, farszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera.

Składniki:

15 płatów makaronu lasagne
600g wieprzowego mielonego mięsa
200g koncentratu pomidorowego
350g startego żółtego sera
2 puszki pomidorów
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu drobiowego
350g pieczarki
2 łyżki mąki pszennej
masło klarowane
1 łyżeczka bazylii
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz

Sos beszamelowy:

2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Cebulę, czosnek drobno posiekać, przesmażyć na klarowanym maśle. Następnie dodać drobno pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Na osobnej patelni podsmażyć zmielone mięso, podlać bulionem, dodać koncentrat, bazylię zioła  oraz pomidory i dusić pod przykryciem na małym ogniu okresowo mieszając. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Całość zagęścić mąką rozrobioną w 1/3 szklanki wody. Dusić chwilę na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem.

2. Sos beszamelowy
Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie zalać zimnym mlekiem, ciągle mieszając zagotować, doprawić gałką, solą i pieprzem.

3. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju.

4. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać kolejno warstwami (aż do wykorzystania składników): płaty makaronu, mięso z sosem, żółty ser itd. Na wierzchu lasagni wyłożyć sos beszamelowy i posypać żółty serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz