Moja
wersja tego typowego włoskiego dania przygotowanego na bazie prostokątnych
płatów makaronu, farszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera.
Składniki:
15
płatów makaronu lasagne
600g
wieprzowego mielonego mięsa
200g
koncentratu pomidorowego
350g
startego żółtego sera
2
puszki pomidorów
2
duże cebule
3
ząbki czosnku
1/2
szklanki bulionu drobiowego
350g
pieczarki
2
łyżki mąki pszennej
masło
klarowane
1
łyżeczka bazylii
2
łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
Sos
beszamelowy:
2
łyżki mąki pszennej
2
łyżki masła
1
szklanka mleka
gałka
muszkatołowa
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę, czosnek drobno posiekać, przesmażyć na
klarowanym maśle. Następnie dodać drobno pokrojone pieczarki, doprawić solą i
pieprzem, smażyć kilka minut. Na osobnej patelni podsmażyć zmielone mięso,
podlać bulionem, dodać koncentrat, bazylię zioła oraz pomidory i dusić pod przykryciem na małym
ogniu okresowo mieszając. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą i
czosnkiem. Całość zagęścić mąką rozrobioną w 1/3 szklanki wody. Dusić chwilę na
małym ogniu, doprawić solą i pieprzem.
2. Sos beszamelowy
Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać mąkę,
dokładnie wymieszać. Następnie zalać zimnym mlekiem, ciągle mieszając
zagotować, doprawić gałką, solą i pieprzem.
3. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z
dodatkiem 3 łyżek oleju.
4. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać
kolejno warstwami (aż do wykorzystania składników): płaty makaronu, mięso z
sosem, żółty ser itd. Na wierzchu lasagni wyłożyć sos beszamelowy i posypać
żółty serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz