Mocno
pieczarkowa zupa z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw i dodatkiem wyrazistego czosnku idealnie rozgrzewa w chłodne dni.
Składniki:
1kg
pieczarek
3
cebule
2
ząbki czosnku
70g
selera
4
ziemniaki
1
marchewka
1
pietruszka
1,5l
bulionu warzywnego
120ml
śmietany 30%
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
2. Cebulę i czosnek, obrać, drobno posiekać i zeszklić
na oleju. Dodać bulion, pokrojone warzywa w kostkę, pieczarki i gotować do
miękkości warzyw. Doprawić solą, pieprzem i zmiksować blenderem do postaci kremu.
Następnie wlać zahartowaną śmietanę, chwilkę gotować na małym ogniu, całość
dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Krem pieczarkowy podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz