Domowy
chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym smakiem
prażonej cebuli to idealna propozycja dla smakoszy własnych wypieków.
Składniki:
130g
mąki kukurydzianej
100g
mąki żytniej
250g
mąki pszennej
2
jajka
8g
suszonych drożdży
1
łyżeczka cukru
1
płaska łyżeczka soli
65g
masła
100ml
wody
100ml
mleka
130g
prażonej cebuli
1
łyżka maku
1
jajko do posmarowania chleba na wierzchu
masło
do wysmarowania keksówki
Wykonanie:
1. Mąki przesiać do
miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka, prażoną cebulę i rozpuszczone w mleku i wodzie masło (ma być letnie). Ciasto zagnieść, do
uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2. Wyrośnięte ciasto
przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o
wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
3. Po tym czasie
wyrośnięte ciasto, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem i garścią
prażonej cebuli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez
około 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz