Klasyczna
karpatka z kremem przekładana orzeźwiającym musem ze świeżych owoców kiwi.
Składniki:
Ciasto:
250ml
wody
125g
masła extra
1
szklanka mąki pszennej
1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
5
jajek
Krem:
300g
masła extra
1litr
mleka
2
łyżki mąki ziemniaczanej
2
łyżki mąki pszennej
16g
cukru wanilinowego
5
żółtek
5
łyżek cukru
Mus
z kiwi:
12
kiwi
2
galaretki o smaku kiwi
Dodatkowo:
2
kiwi pokrojone w plastry do dekoracji
Wykonanie:
1. Ciasto
Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać sól, proszek
do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać żeby ciasto odchodziło od
ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując
do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką o wymiarach 24 x 40 cm. Każde ciasto piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.
2. Krem
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym,
drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami
dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami i ugotować jak budyń, a następnie
wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu. (kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta).
3. Mus z kiwi
Obrane kiwi pokroić w drobną kostkę, zblendować
blenderem i zagotować. Wsypać galaretki, dokładnie mieszać aż galaretka się
rozpuści. Pozostawić do lekkiego stężenia.
4. Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę
kremu, wylać tężejący mus z kiwi, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim
ciastem. Wierzch ciasta udekorować kremem za pomocą szprycy i plastrami kiwi. Wstawić do
lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz