Tradycyjny
kotlet sporządzony z roztłuczonej piersi z kurczaka nadziewanej warzywnym
farszem z delikatnie słodkiej marchewki i lekko ostrego pora, który jest wyśmienitą
w smaku alternatywą dla klasycznego de vollaile’a.
Składniki:
800g
fileta z kurczaka
sól
pieprz
olej
3
jajka
bułka
tarta
panierka
Farsz:
400g
marchewki
100g
por
1
ząbek czosnku
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1. Fileta pokroić na duże kawałki, następnie rozbić
tłuczkiem przez folię aby nie porozrywać mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Farsz:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Por umyć i pokroić na półtalarki, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej,
dodać marchew i czosnek, smażyć do momentu aż marchewka zacznie robić się
miękka. Wtedy dodać por i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. Doprawić solą,
pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3. Na każdym rozbitym kawałku fileta, położyć czubatą
łyżkę farszu i zwinąć w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconych jajkach i bułce tartej
wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty
kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz