Świetna
kolorowa sałatka ze świeżej roszponki, kolorowych papryk, aromatycznego
wędzonego kurczaka, żółtego sera, słodkiej marynowanej dyni z nutą cynamonu oraz chrupiących orzeszków to doskonały pomysł na szybką
przekąskę i pełnowartościowe drugie śniadanie.
Składniki:
350g
obranego mięsa z wędzonego udka kurczaka
350g
marynowanej dyni
140g
wędzonego sera
1
czerwona papryka
1
żółta papryka
70g
roszponki
90g
orzeszków ziemnych
sól
pieprz
Sos:
2
łyżki jogurtu naturalnego
3
łyżki majonezu
3
łyżeczki musztardy francuskiej
1
łyżka miodu
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Dynię odsączyć z zalewy, roszponkę umyć i osuszyć.
2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a papryki
pokroić w drobną kostkę.
3. Orzeszki uprażyć na suchej rozgrzanej patelni.
4. Obrane mięso z wędzonego kurczaka pokroić w kostkę.
5. Sos:
Połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu, doprawić
solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
6. Składniki sałatki układać warstwami: 1/2 roszponki,
żółta papryka, wędzony ser, 1/2 sosu, pozostała roszponka, czerwona papryka,
sól, pieprz, wędzony kurczak, pozostała ilość sosu, dynia i orzeszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz