wtorek, 30 stycznia 2018

Kolorowa sałatka z wędzonym kurczakiem i marynowaną dynią


Świetna kolorowa sałatka ze świeżej roszponki, kolorowych papryk, aromatycznego wędzonego kurczaka, żółtego sera, słodkiej marynowanej dyni z nutą cynamonu oraz chrupiących orzeszków to doskonały pomysł na szybką przekąskę i pełnowartościowe drugie śniadanie.

Składniki:

350g obranego mięsa z wędzonego udka kurczaka
350g marynowanej dyni
140g wędzonego sera
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
70g roszponki
90g orzeszków ziemnych
sól
pieprz

Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
3 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Dynię odsączyć z zalewy, roszponkę umyć i osuszyć.

2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a papryki pokroić w drobną kostkę.

3. Orzeszki uprażyć na suchej rozgrzanej patelni.

4. Obrane mięso z wędzonego kurczaka pokroić w kostkę.

5. Sos:
Połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

6. Składniki sałatki układać warstwami: 1/2 roszponki, żółta papryka, wędzony ser, 1/2 sosu, pozostała roszponka, czerwona papryka, sól, pieprz, wędzony kurczak, pozostała ilość sosu, dynia i orzeszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz