Ciasto
z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób. Każdy z nas chciałby osłodzić
się takim arbuzem.
Składniki:
Biszkopt:
8
jajek
1
i 1/2 szklanki cukru
1
i 1/2 szklanki mąki pszennej
3
łyżki mąki ziemniaczanej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
3
łyżki oleju
barwnik
czerwony
20g
płatków czekoladowych do pieczenia
Masa
śmietanowa czerwona:
6
łyżek cukru pudru
3
łyżki żelatyny
1/3
szklanki mleka
10g
płatków czekoladowych
barwnik
czerwony
Masa
budyniowa:
2
budynie śmietankowe
3 szklanki
mleka
3
łyżki cukru
150g
masła extra
Masa
cukrowa:
500g
cukru pudru
4 łyżki glukozy w proszku
2 łyżki żelatyny
40 ml wody
4 łyżki glukozy w proszku
2 łyżki żelatyny
40 ml wody
Poncz:
1/2 szklanki wody niegazowanej
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
50ml wódki wiśniowej
Dodatkowo:
zielony barwnik spożywczy (bezzapachowy i
bezsmakowy)
Wykonanie:
1. Biszkopt
Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać żółtka,
olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz czerwony barwnik i
czekoladowe płatki. Przełożyć do formy okrągłodennej o średnicy 24 cm (w moim
przypadku była to miseczka okrągłodenna i forma o tej samej średnicy). Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po tym czasie ostudzić,
przekroić na 4 blaty biszkoptu oraz 1 ostatni w kształcie kapelusza (łącznie 5
blatów biszkoptu).
2. Masa śmietanowa czerwona
Śmietanę z dodatkiem cukru ubić na sztywno, dodać czerwony
barwnik, czekoladowe płatki i rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie
wymieszać za pomocą szpatułki i podzielić na cztery części.
3. Masa budyniowa
Zagotować 2 szklanki
mleka z cukrem, a w 3 szklance mleka rozrobić budyń i dodać do gotującego mleka.
Następnie wystudzić. Masło zmiksować za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony
budyń.
4. Poncz
Wymieszać wszystkie
składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru).
5. Masa cukrowa
Cukier puder przesiać
przez przesiewacz do mąki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje
podgrzać ją, dodać glukozę, mieszać aż się rozpuści i powstanie jednolita
konsystencja. Następnie wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę
do postaci plasteliny. Masę rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą
powierzchnię ciasta.
6. Ciasto złożyć według
kolejności warstw:
1 blat biszkoptu – 1/4
masy śmietanowej czerwonej
2 blat biszkoptu –
kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
3 blat biszkoptu –
kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
4 blat biszkoptu –
ostatnia porcja masy śmietanowej czerwonej
5 blat biszkoptu w kształcie
kapelusza.
7. Całą
powierzchnię ciasta posmarować masą budyniową i przykryć przygotowaną wcześniej
masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego pomalować
ciasto na wzór arbuza.
Ciekawi mnie jaki barwnik daje taki piękny czerwony kolor?
OdpowiedzUsuń