Letnia,
kolorowa sałatka na bazie tuńczyka, świeżego bobu, czerwonej i żółtej papryki,
chrupiącej kaszy i pachnącej natki z pietruszki. Całość polana sosem majonezowo
- musztardowym smakuje rewelacyjnie i jest świetną propozycją na drugie
śniadanie.
Składniki:
300g
bobu
200g
kaszy pęczak
2
puszki tuńczyka w sosie własnym
1
czerwona papryka
1
żółta papryka
1/2
pęczka świeżej natki z pietruszki
sól
pieprz
Sos:
3
łyżki śmietany 18%
2
łyżki majonezu
2
łyżeczki musztardy francuskiej
1
łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Kaszę pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie według
instrukcji na opakowaniu.
2. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, a
następnie wystudzić i obrać.
3. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
4. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną
kostkę, a natkę z pietruszki grubo posiekać.
5. Sos:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu.
6. Sałatkę układać warstwami: 1/2 kaszy, 1/3 sosu,
bób, żółta papryka, 1/2 tuńczyka, 1/3 sosu, czerwona papryka, sól, pieprz, pozostała ilość kaszy,
pozostała ilość tuńczyka, pozostałą ilość sosu, posiekana natka z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz