niedziela, 28 stycznia 2018

Drobiowy pilaw z kolorowymi paprykami


Kolorowa, niezwykle aromatyczna, świetnie przyprawiona potrawka z kurczaka z wyrazistą papryką, zielonym groszkiem i ziołami podana na dzikim ryżu to świetna propozycja na pełnowartościowy obiad.

Składniki:

450g fileta z kurczaka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
120g mrożonego zielonego groszku
150g dzikiego ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2  pęczka natki z pietruszki
masło klarowane
papryka słodka
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Fileta pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle.

2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem curry.

3. Groszek ugotować według przepisu na opakowaniu.

4. Cebulę, czosnek drobno posiekać, przesmażyć na maśle klarowanym, dodać pokrojone w paski papryki i smażyć cały czas mieszając około 8-10 minut. Następnie dodać groszek, ryż, oregano i kurczaka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

5. Przełożyć do naczynia i posypać posiekaną natką z pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz