Kolorowa,
niezwykle aromatyczna, świetnie przyprawiona potrawka z kurczaka z wyrazistą
papryką, zielonym groszkiem i ziołami podana na dzikim ryżu to świetna propozycja na pełnowartościowy obiad.
Składniki:
450g
fileta z kurczaka
1
czerwona papryka
1
zielona papryka
1
żółta papryka
120g
mrożonego zielonego groszku
150g
dzikiego ryżu
1
cebula
2
ząbki czosnku
1
łyżka curry
1
łyżeczka suszonego oregano
1/2 pęczka natki z pietruszki
masło
klarowane
papryka
słodka
sól
świeżo
zmielony pieprz
Wykonanie:
1. Fileta pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i
słodką papryką. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym
maśle.
2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z
dodatkiem curry.
3. Groszek ugotować według przepisu na opakowaniu.
4. Cebulę, czosnek drobno posiekać, przesmażyć na maśle
klarowanym, dodać pokrojone w paski papryki i smażyć cały czas mieszając około 8-10 minut. Następnie dodać groszek, ryż, oregano i kurczaka. Całość dokładnie
wymieszać, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
5. Przełożyć do naczynia i posypać posiekaną natką z
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz