niedziela, 28 stycznia 2018

Kolorowa mięsna rolada


Pachnąca lubczykiem i kolendrą rolada wzbogacona kolorowymi warzywami to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna przekąska na każdą imprezę.

Składniki:

350g mięsa gulaszowego
500g fileta z kurczaka
200g boczku surowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki lubczyku
3 łyżeczki kolendry w ziarnach
5cm imbiru
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka)

Wykonanie:

1. Masa mięsna:
Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Mieszankę warzywną odsączyć z zalewy.

3. Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35 cm x 30 cm. Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę.

4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz