Pachnąca
lubczykiem i kolendrą rolada wzbogacona kolorowymi warzywami to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna przekąska na każdą
imprezę.
Składniki:
350g
mięsa gulaszowego
500g
fileta z kurczaka
200g
boczku surowego
2
cebule
3
ząbki czosnku
1
jajko
1
łyżki bułki tartej
2
łyżeczki lubczyku
3
łyżeczki kolendry w ziarnach
5cm
imbiru
sól
pieprz
masło
do wysmarowania formy
1
słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka)
Wykonanie:
1. Masa mięsna:
Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i
czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą,
kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na
jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Mieszankę warzywną odsączyć z zalewy.
3. Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na
kształt prostokąta o wymiarach 35 cm x 30 cm. Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni
prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę.
4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej
masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz