niedziela, 28 stycznia 2018

Buraczkowe Caprese


Moja wersja Caprese - na wzór włoskiej sałatki, przyrządzona z pokrojonych gotowanych buraczków skropionych octem balsamicznym przełożonych na przemian mozzarellą, posypana prażonym słonecznikiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Składniki:

2 duże buraki
250g mozzarelli
3 łyżki łuskanego słonecznika
ocet balsamiczny
świeżo zmielony kolorowy pieprz
sól
liście sałaty

Wykonanie:

1. Buraki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić, pokroić w plastry i skropić octem balsamicznym.

2. Słonecznik uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni a mozzarellę pokroić w plastry.

3. Na talerzu ułożyć liście sałaty. Następnie ułożyć naprzemiennie plastry buraka i mozzarelli. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, solą i posypać prażonym słonecznikiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz