Moja
wersja Caprese - na wzór włoskiej sałatki, przyrządzona z pokrojonych
gotowanych buraczków skropionych octem balsamicznym przełożonych na przemian mozzarellą, posypana prażonym słonecznikiem i świeżo zmielonym
kolorowym pieprzem.
Składniki:
2
duże buraki
250g
mozzarelli
3
łyżki łuskanego słonecznika
ocet
balsamiczny
świeżo
zmielony kolorowy pieprz
sól
liście
sałaty
Wykonanie:
1. Buraki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić,
pokroić w plastry i skropić octem balsamicznym.
2. Słonecznik uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni a
mozzarellę pokroić w plastry.
3. Na talerzu ułożyć liście sałaty. Następnie ułożyć
naprzemiennie plastry buraka i mozzarelli. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym
pieprzem, solą i posypać prażonym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz