Słodkie
kuleczki o delikatnym smaku kokosa z ukrytym migdałem otoczonym aksamitnym
kremem.
Składniki:
100g
białej czekolady
200ml
śmietanki 30%
70g
masła extra
6
łyżek mleka w proszku
100g
wiórków kokosowych
80g
kokosowych wafelków w białej czekoladzie
3
łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo:
20sztuk
łuskanych migdałów
100g
wiórków kokosowych
Wykonanie:
1. Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i lekko
podgrzać aby masło się rozpuściło. Następnie zdjąć z ognia i dodać pokruszoną
czekoladę, mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady, następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać mleko w proszku, wiórki kokosowe,
pokruszone wafelki i likier kokosowy. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 60 minut.
2. Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, a
następnie przełożyć do ziemnej wody i obrać ze skóry.
3. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i uformować 20 kulek
wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włożyć po jednym migdale i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na około dwie godziny.
Wyglądają pysznie, używam na ogół innego przepisu na trufle kokosowe, ale muszę wypróbować twój. :)
OdpowiedzUsuń