wtorek, 30 stycznia 2018

Frittata z brokułem, cukinią i grillowanymi warzywami


Ciekawy pomysł na szybkie przygotowanie pożywnego śniadania w wersji mocno warzywnej, które dostarczy nam witamin i pozwoli energicznie rozpocząć dzień.

Składniki:

Masa jajeczna:
8 jajek
200ml śmietany kremówki 30%
100g startego żółtego sera
sól
pieprz

Farsz:
500g brokułu
1 czerwona papryka
150g szynki
1 mała cebula
200g cukinii
150g pomidorków koktajlowych
garść konserwowej kukurydzy
sól
pieprz
mieszanka przypraw chilli

Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie.

2. Paprykę, cukinię i szynkę pokroić w grubszą kostkę lub paski, a cebulę drobno posiekać. Na mocno rozgrzanej patelni zgrillować paprykę z cukinią, następnie dodać cebulę, szynkę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko razem chwilę grillować, doprawić mieszanką chilli, solą i pieprzem.

3. Masa jajeczna
Do miski wbić jajka, rozkłócić trzepaczką, dodać śmietanę i żółty ser (niewielką ilość sera zostawić do posypania wierzchu Frittaty), a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem, wyłożyć zgrillowane warzywa, ułożyć różyczki brokułu, zalać masą jajeczną, posypać resztą żółtego sera i kukurydzą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz