Ciekawy
pomysł na szybkie przygotowanie pożywnego śniadania w wersji mocno warzywnej, które dostarczy nam witamin i pozwoli energicznie
rozpocząć dzień.
Składniki:
Masa
jajeczna:
8
jajek
200ml
śmietany kremówki 30%
100g
startego żółtego sera
sól
pieprz
Farsz:
500g
brokułu
1
czerwona papryka
150g
szynki
1
mała cebula
200g
cukinii
150g
pomidorków koktajlowych
garść
konserwowej kukurydzy
sól
pieprz
mieszanka
przypraw chilli
Dodatkowo:
masło
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie.
2. Paprykę, cukinię i szynkę pokroić w grubszą kostkę lub
paski, a cebulę drobno posiekać. Na mocno rozgrzanej patelni zgrillować paprykę
z cukinią, następnie dodać cebulę, szynkę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko razem chwilę grillować, doprawić
mieszanką chilli, solą i pieprzem.
3. Masa jajeczna
Do miski wbić jajka, rozkłócić trzepaczką, dodać
śmietanę i żółty ser (niewielką ilość sera zostawić do posypania wierzchu
Frittaty), a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem,
wyłożyć zgrillowane warzywa, ułożyć różyczki brokułu, zalać masą jajeczną, posypać resztą żółtego sera i kukurydzą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz