Zdrowa
kasza, delikatny kurczak, lekko ostry por i łagodny zielony groszek to idealny pomysł na szybkie, łatwe w przygotowaniu a przede wszystkim pożywne
i sycące danie obiadowe wzorowane na klasycznym risotto.
Składniki:
200g
kaszy perłowej
250g
mrożonego zielonego groszku
300g
fileta z kurczaka
250g
pora
2
łyżki masła
1
ząbek czosnku
1
mała cebula
sok
z 1/2 cytryny
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć
solą, pieprzem i pozostawić na około 25 minut.
2. Por, cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać
przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko smażyć około 2-3 minuty, dodać
kaszę, stopniowo podlewać bulionem aż do momentu gdy kasza będzie al dente. Następnie
dodać kawałki kurczaka, zielony groszek i całość smażyć do miękkości mięsa. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz