Aromatyczne,
sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe przygotowane z mięsa drobiowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, typowych dla kuchni
meksykańskiej kolorowych papryk, ostrej papryczki chilli, czerwonej i białej fasoli oraz aromatycznego czosnku i wyrazistej cebuli.
Składniki:
500g
mielonego mięsa drobiowego
350g
pieczarek
1
puszka krojonych pomidorów
200g
koncentratu pomidorowego
2
cebule
4
ząbki czosnku
1
puszka czerwonej fasoli
1
puszka białej fasoli
1
puszka kukurydzy konserwowej
1/2
czerwonej papryki
1/2
zielonej papryki
1/2
żółtej papryki
1
mała papryczkę chilli
2
liście laurowe
4
ziarna ziela angielskiego
3
łyżki oleju rzepakowego
1
łyżeczka suszonej bazylii
1
łyżeczka suszonego oregano
1
łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz
Wykonanie:
1. W dużym garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym
zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pieczarki i
wszystko smażyć kilka minut. Następnie dodać mięso, oregano, bazylię, tymianek,
liście laurowe, ziele angielskie, całość wymieszać i dusić kilka minut cały
czas mieszając. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekaną
papryczkę chilli, pomidory z puszki,
koncentrat pomidorowy oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, czerwoną i białą
fasolę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gotować około
15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz