niedziela, 28 stycznia 2018

Drobiowy kociołek rodem z Meksyku



Aromatyczne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe przygotowane z mięsa drobiowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, typowych dla kuchni meksykańskiej kolorowych papryk, ostrej papryczki chilli, czerwonej i białej fasoli oraz aromatycznego czosnku i wyrazistej cebuli.

Składniki:

500g mielonego mięsa drobiowego
350g pieczarek
1 puszka krojonych pomidorów
200g koncentratu pomidorowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1 puszka kukurydzy konserwowej
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 mała papryczkę chilli
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. W dużym garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pieczarki i wszystko smażyć kilka minut. Następnie dodać mięso, oregano, bazylię, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, całość wymieszać i dusić kilka minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekaną papryczkę chilli,  pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, czerwoną i białą fasolę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gotować około 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz